Medische Encyclopedie – Apotheek De Groene Wijzend – Blokker

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Pseudokroep bij kinderen

Inhoud

Pseudokroep bij kinderen

Wat is pseudokroep bij kinderen?

Bij pseudokroep is de keel ontstoken. Dat komt meestal door een virus, zoals een verkoudheidsvirus.

Het slijmvlies bij de stembanden in de keel wordt dikker. Hierdoor moet je kind hoesten en kan het moeilijk ademen. Door het dikke slijmvlies klinkt het hoesten zo hard. Hierdoor komt ook het gierende geluid bij het ademen.

Meestal is pseudokroep niet ernstig.

Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kun je doen als je kind een aanval van pseudokroep krijgt?

 • rustig blijven 
  Als je kind een aanval van pseudokroep krijgt, kan dat heel spannend zijn. Je kind kan in paniek raken van het harde geluid. Paniek kan zorgen voor harder huilen. Hierdoor kan je kind het nog benauwder krijgen. Probeer daarom zelf rustig te blijven en praat rustig met je kind.
 • je kind afleiden 
  Leid je kind bijvoorbeeld af met een knuffelbeest, een boek, een speeltje of een filmpje. Of loop even met je kind naar buiten. 
  Je kunt ook met je kind bij een warme douche of in bad gaan zitten, als je kind dat prettig vindt. Er is geen bewijs dat de warme, vochtige lucht helpt bij pseudokroep. Maar het kan wel rust geven om dit te doen. 
  Let op: gebruik nooit stoom van een speciale keukenkraan met kokend water. Dat water is te heet en je kind kan zich verbranden.
 • je kind laten drinken 
  Geef je kind iets te drinken tegen de keelpijn, bijvoorbeeld koud water.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Spoed: Bel direct de huisarts of de huisartsen-spoedpost bij 1 of meer van de volgende dingen:

 • Je kind wordt suf.
 • Je kind is erg onrustig.
 • Je kind is heel benauwd.
 • Je kind ademt heel snel of moeilijk.
 • De spieren van de borstkas trekken in bij het ademen.
 • De neusvleugels bewegen bij het ademen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Dexamethason
Bij pseudokroep wordt soms dexamethason gebruikt. Dit remt de ontsteking en zwelling in het strottenhoofd. Er is dan meestal maar 1 dosis dexamethason nodig. De arts kan het voorschrijven als tabletten, capsules en drank of een injectie geven.

Budesonide inhalatie
Een inhalatie met budesonide werkt ontstekingsremmend en vermindert de zwelling in het strottenhoofd. Het is een luchtwegbeschermer en wordt in zeer specifieke gevallen gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij pseudokroep. Budesonide wordt dan toegediend via een vernevelaar. Hiermee kan het kind de werkzame stof makkelijk inademen.